29 Nisan 2008 Salı

Yazın neler yiyelim ?


Yaz sıcakları genelde iştahımızı kapatıyor. Çoğumuz “aman iştahımız kapansın da birkaç kilo verelim” diyor. Ancak sıcaklar, aşırı terlemeyi de getirdiğinden vücutta su ve mineral kaybı da söz konusu. Aşırı sıvı kaybı tehlikelidir. Vücut suyunun yüzde 3 kaybında kan hacmi ve fiziksel performans azalır, yüzde 5 kayıpta birey konsantre olamaz, yüzde 8 kayıpta baş dönmesi, aşırı yorgunluk, soluma güçlüğü, yüzde 10 kayıpta kas spazmı, dolaşım ve böbrek yetmezliği görülür. Oysa, birçok kişi aşırı terlemeyle vücuttan kaybolan suyun kişiyi zayıflattığı inancındadır. Bol su içmek vücudun, özellikle de böbreklerin iyi çalışmasını ve böylece metabolik artıkların atılmasını kolaylaştıracaktır. Bu da metabolizmanın iyi çalışması anlamına gelir ki vücutta yağ yakımı yani zayıflama hızını arttırır. O nedenle terle kaybolan su ve mineral kaybı mutlaka karşılanmalıdır.
Hipertansiyonu olan kişinin tuz almasına gerek yoktur. Ancak sağlıklı kişiler tuzlu ayran, limonata, soda, hazır meşrubatlarla kaybolan su ve mineral kaybını karşılamalıdır. Yine meyve ve sebzeler sodyum, potasyum, kalsiyum gibi mineralleri ve su içerdiğinden yazın bol tüketilmelidir. Az yağlı sebze yemekleri, dolmalar, sarmalar yoğurtla yenildiğinde oldukça dengeli, hafif yaz yemekleridir. Hipertansiyonu olanların tansiyonu sıcaklarla daha da artabilir. Sarımsakla hazırlanmış tuzsuz cacık, ayran, az şekerli limonata yüksek tansiyonu olanların tüketebileceği besinlerdir. Hipertansiyon ve şeker hastaları, sodyum ve şeker içeren hazır meşrubatlardan uzak durmalıdır. Şeker hastasıysanız meyve tüketimine dikkat etmelisiniz. Özellikle Karpuzda bir şey yok diyip çok fazla yemek tehlikeli. Şeker hastası her şeyi ölçülü yemelidir. İkindi kahvaltısında, 2 parmak kalınlığında gondol şeklinde bir dilim karpuzla, bir dilim beyaz peynir yiyecek olan şeker hastası keyifli bir ara öğün yaparak şekerini dengede tutabilir.
Tatilcilere gelince...
Nasıl olsa tatildeyiz diyip, limitsiz açık büfe yemek ve alkole dikkat ! Aşırı alkolün vücudun sıvı kaybını arttırdığı da bilinmeli ve bol su alınmalıdır. Harcadığımızdan fazla yediğimiz her şey bize kilo olarak geri dönecektir, unutmayın.
Diyetisyen Güneş aynacı http://www.doktorsitesi.com

Hiç yorum yok: